Ajankohtaista

Puhdas luonto ja unelma paremmasta tulevaisuudesta huokuttelevat marjanpoimijoita Suomeen

28.09.2012

Arun Siri (38) maanviljelijä
U-Bon maakunta, Koillis-Thaimaa

Arun (kuvassa) on ollut Suomessa marjoja poimimassa jo neljänä kautena aikaisemmin. Päätös lähteä marjanpoimintaan viidettä kertaa peräkkäin oli helppo ja ilmeinen: Arun haluaa perheenpäänä mahdollistaa perheensä tukemisen ja hyvinvoinnin.

"Tänä kesänä meillä ei ole ollut työtä maatilallamme, joten halusin lähteä ansaitsemaan rahaa perheelleni. Poimiminen on ajankäytön suhteen vapaata ja pidän siitä kovasti. Myös ansio jonka marjoista saan, on mielestäni hyvä.

Marjoista saatava tulo on auttanut minua ja perhettäni kovasti. Voin sanoa, että elämämme on nyt paljon parempaa kuin aikaisemmin. Meillä on rahaa pärjätäksemme arkielämässä ja emme joudu enää lainaamaan samoissa määrin rahaa maatilan ylläpitoon. Toivon, että tulevaisuudessa saan rahaa myös säästöön, jotta voisimme luopua kokonaan lainarahan käytöstä ja maksaa säästöistämme kaikki välttämättömyydet.

Marjanpoiminnasta saamani tulon olen käyttänyt perheeni hyvinvointiin, talomme kunnostamiseen, maatilan ylläpitoon sekä lasteni koulutukseen. Tämä on meille hieno tapa saada lisäansiota ja perheeni tukee minua tässä kovasti.

Suomessa on puhdas ilma ja luonto ja pidän kovasti Suomesta. Meidän kaikkien tulee kunnioittaa lakeja ja sääntöjä Suomessa ja näin toimien uskon kaikkien olevan tyytyväisiä."

 

Thawatchai Wanasai (39) maanviljelijä
Chaiyapoom maakunta, Koillis-Thaimaa

Ensimmäisen kerran Thawatchai oli poimimassa metsämarjoja Suomessa vuonna 2008 ja nyt käynnissä oleva marjakausi on hänelle jo viides peräkkäinen marjakausi Suomessa.

”Marjojen poiminta mahdollistaa minulle hyvin tulon ja parantaa perheemme elintasoa Thaimaassa huomattavasti. Polarican kutsumana saan hyvän kohtelun sekä koordinaattorin että yrityksen taholta. Poimijoita tuetaan hyvin marjanpoimintatoiminnassa ja kohtelu edellä mainittujen osalta on aina ollut hyvin ystävällisestä poimijoita kohtaan.”

Suomeen Thawatchai haluaa tulla, koska hän ansaitsee hyvin marjoja poimimalla ja hänen toiveensa onkin, että hän voisi tulla tänne niin kauan kuin vain fyysisesti pystyy. ”Mikäli vertaan kolmen kuukauden ajanjaksoa Thaimaassa työskentelyyn, mahdollistaa marjanpoiminta minulle huomattavasti paremman tulon kuin maanviljely Thaimaassa saman ajanjakson aikana”, Thawatchai sanoo. ”Perheeni on tyytyväinen Suomeen tulooni, vaikka kolme kuukautta saattaakin tuntua pitkältä ajalta poissa perheen parista. Pääsemme kaikki nauttimaan saamastani ansiosta ja tämä on parantanut perheemme hyvinvointia.”

Mitä Thawatchai on suunnitellut tekevänsä poiminta-ansiolleen?
”Tämän vuoden poiminta-ansion haluamme perheeni kanssa käyttää maatilamme parannustöihin sekä talomme korjaamiseenja mikä parasta: voimme tehdä tämän lainaamatta rahaa keneltäkään.

Mitä Thawatchai haluaa sanoa suomalaisille?
”Tapaamani suomalaiset ovat olleet hyvin ystävällisiä ja haluan kiittää heitä kaikkia ystävällisestä kohtelusta! Olemme Suomessa vain hyvin lyhyen ajan ja olemme iloisia siitä, että saamme poimia täällä marjoja.”
 

Sunthon Chaichuea (28) maanviljelijä,
Khonkaen maakunta, Koillis-Thaimaa

Sunthon tuli ensimmäistä kertaa Suomeen vuonna 2011 eli hän on nyt toista vuottaan marjanpoimijana.”Haluan parantaa perheemme toimeentuloa ja saada hieman rahaa myös säästöön,” Sunthon vastaa, kun kysymme häneltä syitä Suomeen saapumiselle.

”Erityisesti pidän marjojen poiminnasta, koska voimme itse määrittää poiminta-ajan. Vaikka marjojen poiminta ja metsässä liikkuminen on fyysisesti raskasta, tämä kestää vain lyhyen aikaanThaimaassa työskentelyni maanviljelijänä on samoin raskasta, mutta työn tekeminen on ympärivuotista ja marjoja poimimalla saan moninkertaisen ansion verrattuna samaan ajanjaksoon Thaimaassa. Thaimaan mittapuulla, saamme huomattavan ansion marjoja poimimalla. Perheemme elämä ja elintaso Thaimaassa on parantunut huomattavasti marjanpoiminnan ansiosta. ”

Sunthon kertoo, että hänen perheensä on hankkinut marjanpoimintatulolla auton ja tehnyt parannuksia maatilallaan. Hän on lisäksi hyvin iloinen siitä, ettei hän ole enää riippuvainen pimeiden markkinoiden lainanantajista, koska hän on voinut laittaa osan ansiostaan sääntöön ja käyttää näitä maatilan vaatimiin parannushankkeisiin sekä perheensä tarpeisiin.

“Olen hyvin iloinen siitä, että voin tulla Suomeen täksi lyhyeksi ajaksi ja mahdollistaa paremman elintason perheellemme pitkäksi aikaa eteenpäin.”

 

Luontokuvat: Ismo Pasanen