Takaisin
Poronvasan paahtopaisti, uunijuurekset ja pippuri-kermakastike

Poronvasan paahtopaisti, uunijuurekset ja pippuri-kermakastike

Valmistusaika noin 1,5 tuntia | 4 annosta

Uunijuurekset:

  • 1 kg perunoita
  • 2 pientä palsternakkaa
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • suolaa
  • oliiviöljyä

 

Pippuri-kermakastike:

  • 3 dl vettä
  • ½ dl portviiniä tai madeiraa (loput voi nauttia illallisen jälkeen, säilyy avattuna kauan)
  • 2 rkl riistafondia
  • 1 shalottisipuli hienonnettuna
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl Maizenaa
  • 1 tl murskattua mustapippuria, jos et omista morttelia, hakkaa pippurit pieneksi kaulimella pienessä pussissa
  • 1 rkl konjakkia
  • Suolaa

 

Paisti:

  • 2 kpl Lapin Liha poronvasan paahtopaistia (á n. 250 g)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 30 g voita
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1 oksa rosmariinia
  • 1 kokonainen valkosipuli, irrottele kynnet ja liiskaa veitsen lappeella littanaksi, kuori saa jäädä

Uunijuurekset: 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori perunat ja palsternakka, pilko hiukan pienemmäksi ja nostele uunivuokaan, lorauta päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja sekoita. Nosta vuoka uuniin n. 40 minuutiksi, kunnes alkavat olla pehmeitä. Heitä vuokaan halkaistut tomaatit ja anna olla uunissa vielä kymmenisen minuuttia. Laske sitten uunin lämpö 150 asteeseen, seuraavaksi sinne menee paahtopaistit. Kun juurekset ovat uunissa, voit valmistaa pippuri-kermakastikkeen.

Kastike: 

Mittaa kattilaan vesi, hienonnettu shalottisipuli, portviini ja riistafondi. Kiehuta keskilämmöllä kunnes noin puolet on jäljellä, vispaa mukaan kerma johon olet sekoittanut Maizenan. Lisää mustapippuri, mausta suolalla ja konjakilla. Keittele vielä tovi, voit jättää kastikkeen liedelle pienimmälle teholle odottamaan valmista ruokaa, kuumenna kastike vielä kunnolla ennen tarjoilua ja vispaa tasaiseksi.

Paisti:

Sulata paahtopaistit kylmässä vedessä vajaan tunnin ajan. Poista veitsen avulla näkyvät kalvot ja kuivaa lihan pinta keittiöpyyhkeellä. Sulata paksupohjaisella paistinpannulla (jossa uuninkestävä kahva) voi ja mittaa mukaan myös rypsiöljy, kun voi ei enää suhise ja rauhoittuu, nosta pannulle paahtopaistit. Mausta suolalla ja mustapippurilla, anna pinnan ruskistua kunnolla ennen kuin käännät lihat. Mausta myös toinen puoli, heitä pannulle kokonaiset valkosipulinkynnet ja rosmariininoksa. Valele lihoja voilla nostelemalla sulaa voita lihan päälle lusikalla. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja aseta tavoitelämmöksi 54 astetta, nosta koko pannu uuniin ja paista kunnes mittari ilmoittaa sisälämpötilaksi 54 astetta. Jos et omista mittaria, 7-10 minuuttia on riittävä aika pienelle paistille kypsyä riittävästi. Poronvasan liha on niin hienoa, että sitä voi syödä vaikka raakana. Älä siis kypsennä lihaa liikaa.

Kun liha on tarpeeksi kypsä, nosta se uunista ulos ja anna olla pannulla ainakin viisi minuuttia, ehkä jopa kymmenen jos maltat. Palaneet (eli karamellisoituneet) valkosipulinkynnet ovat suurta herkkua, purista siis valkosipulinkynnestä sisus suuhusi ja nauti. Taisin itse syödä koko valkosipulin ennen kuvan ottamista, kröhm.

Leikkaa paahtopaisti vasten lihansyitä, nosta annokseen mukaan paistetut uunijuurekset, paistetut kantarellit ja annostele lihan päälle ihanaa pippurikastiketta.
Löysin pakkasesta myös Polarican kantarelleja, paistoin ne kuumalla pannulla voissa ja maustoin suolalla ja pippurilla ja nautimme nekin parempiin suihin lihan kanssa.

Syntisen hyvää, testaa vaikka.

T. Hanna G.

Katso myös